LAZACPOGÁCSA RENGETEG ZÖLDSÉGGEL

2022.11.19

Gyorsan összedobhatod ezt a lazacpogácsát, amely salátával könnyedebb, rizzsel tartalmasabb, de mindenképpen egészséges fogás.

Ha szereted a lazacot, készítsd minél gyakrabban, mert nagyon egészséges. Nemcsak az omega-3 tartalma miatt, hanem mert D-vitaminban is gazdag. Az omega-3 zsírsavval teli ételeket amúgy is érdemes rendszeresen fogyasztani, a koleszterinszintedet is szabályozzák és a szívedet is védik, de a testsúlyodat is segítenek kordában tartani.

Ha megszereted ezt a mutatós tengeri halat, nagyon változatosan készítheted el, akár valamilyen tejszínes mártásban főzve, akár pitébe sütve. Nem maradhat ki a repertoárból a fasírt sem, amelyhez csak meg kell sütnöd a halat, majd összekeverni a hozzávalókkal. Azért, hogy krémesebb legyen, majonézt is tegyél bele, halakhoz amúgy is nagyon jól illik a szósz.

ZÖLDSÉGES LAZACPOGÁCSA
Hozzávalók -4+ adaghoz

  • 50 dkg lazac (bőr nélkül)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 1 darab kaliforniai paprika (piros)
  • 12 dkg zsemlemorzsa
  • 2 darab tojás (L-es)
  • 3 ek majonéz
  • ízlés szerint petrezselyem (friss)
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • 3 ek vaj
  • 3 ek olívaolaj
  • Előkészítési idő: 15 perc
  • Elkészítési idő: 25 perc

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, fektessük rá a lazacot. Kenjük meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Süssük 10-15 percig, majd vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni, villával óvatosan törjük össze.

A hagymát és a fokhagymát vágjuk egészen apróra, a paprikát kockázzuk fel.

Egy serpenyőt melegítsünk fel, majd tegyünk bele 1 evőkanál olívaolajat, 1 evőkanál vajat, majd adjuk hozzá a hagymát és a paprikát. Dinszteljük néhány percig, majd vegyük ki.

Egy nagyobb tálban jó alaposan keverjük össze a lazacot, a dinsztelt hagymát és paprikát, a zsemlemorzsát, a tojásokat, a majonézt, a fokhagymát, az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk. Formázzunk belőle pogácsákat.

A serpenyőbe öntsünk még egy kevés olajat és tegyünk bele még egy evőkanál vajat, majd közepes lángon süssük aranybarnára a lazacfasírtokat nagyjából 10-12 perc alatt.

Szerző: SZÁSZ ESZTER