SÜTŐBEN SÜLT TŐKEHALFILÉ

Nem csak ünnepnapokon lenne érdemes halat enni, de ha máskor nem, legalább karácsonykor tedd az asztalra.
A halak fehérjében és omega-3 zsírsavakban gazdagok, és emellett az alakod sem fogja bánni, ha rendszeresen fogyasztasz belőlük. Ennek ellenére Magyarországon nagyon kevés halat esznek, pedig nemcsak a tengeri, hanem az itthon is élő, őshonos fajtákból is lehet válogatni. Itt olvashatsz arról, hogy milyen hazai halakat lenne érdemes gyakrabban fogyasztani.
A tengeri halak közül a lazac a legnépszerűbb, de még abból is sokkal kevesebbet fogyasztanak, sajnos ennek a magas ár is az oka. Érdemes azért lehetőség szerint beiktatni az étrendedbe, például ebben a krémes mártásban elkészítve.
A tőkehal is nagyon finom, ízes a húsa, és már akkor is tökéletes, ha a lehető legegyszerűbben készíted el, sütőben, enyhén fűszerezve. Igazi könnyed vacsora, amelyet nagyon kevés munkával dobhatsz össze, ráadásul az ünnepi asztalon is megállja a helyét, ha idén gyorsabb és egyszerűbb halas fogásra vágysz.
SÜTŐBEN SÜLT TŐKEHALFILÉ
Hozzávalók -4+ adaghoz
- 1 kg alaszkai tőkehalfilé
- 1 ek citromlé
- fél kk só, bors
- ízlés szerint cayenne-bors
- másfél ek olívaolaj
- 1 ek petrezselyem összevágva (friss)
- Előkészítési idő: 15 perc
- Elkészítési idő: 12 perc
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd fektessük rá a halszeleteket. Locsoljuk meg őket olívaolajjal, citromlével, sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint hintsük meg Cayenne-borssal.
Süssük a halat 10-12 percig. Ha kivettük a sütőből, szórjunk rá apróra vágott petrezselymet. Köretnek szuperül illik hozzá ez a könnyed, citromos kuszkusz.