HARCSAPAPRIKÁS TÚRÓS CSUSZÁVAL

A harcsapaprikás nagyon népszerű étel, a magyaros éttermek étlapján biztosan megtalálod, de otthon is könnyűszerrel elkészítheted.
A hazai édesvízi halak közül a harcsa az egyik legnépszerűbb fajta, isteni finom fehér húsú hal, amely egyáltalán nem zsíros, ha esetleg ez tartana vissza a fogyasztásától. Fogyókúrázók is bátran az étrendjükbe iktathatják.
Harcsából is készülhet halászlé, amely karácsonykor minden család asztalára felkerül. A másik magyaros, klasszikus fogás a harcsapaprikás, amelyet akkor is érdemes megkóstolnod, ha Makón jársz. Ne ijedj meg tőle, nagyon könnyen elkészítheted otthon is, csak egy jó pörköltalapot kell főznöd hozzá, a hal pedig nagyon hamar puha lesz. A legjobb, ha túrós csuszával tálalod, ennek a receptjét is leírtuk.
Ha egy kicsit újítanál, akkor ezt a tejszínes-paradicsomos szószban készült harcsát készítsd el, amelyet nyugodtan tegyél az ünnepi asztalra is.
HARCSAPAPRIKÁS
Hozzávalók -4+ adaghoz
- 1 kg harcsafilé
- 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
- 2 darab paradicsom
- 1 darab paprika
- 1 tk só
- ízlés szerint bors
- 1 tk pirospaprika
- 2 dl tejföl
- másfél ek liszt
- 2 ek olaj
- Előkészítési idő: 15 perc
- Elkészítési idő: 30 perc
Elkészítés:
Készítsük el a pörköltalapot. A hagymát vágjuk apróra, és egy edényben dinszteljük meg egy kevés olajon. A paradicsomot és a paprikát is daraboljuk fel, majd adjuk a hagymás alaphoz, szórjuk meg pirospaprikával és sóval, keverjük alaposan össze. Várjunk, míg a paprika felolvad, majd tegyük hozzá a feldarabolt halat, öntsük fel egy kevés vízzel, majd óvatosan keverjünk rajta egyet, és főzzük 10 percig. A puha harcsát vegyük ki az edényből.
A lisztet keverjük simára a tejföllel, és habarjuk be vele a pörköltalapot. Tegyük vissza a harcsákat a szószba, és forraljuk össze.
Szerző: SZÁSZ ESZTER
TÚRÓS CSUSZA
Hozzávalók 6 adaghoz
- 40 dkg csuszatészta
- 15 dkg szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- frissen őrölt tarka bors
- 40 dkg túró
- 3 dl tejföl
- ízlés szerint só
- 3 gerezd fokhagyma
- Előkészítési idő: 15 perc
- Elkészítési idő: 15 perc
Elkészítés:
A tésztát főzzük ki enyhén sós vízben, tegyünk bele egy kis olajat is, mert nagyon könnyen összeragadnak a csuszalapok. Mikor al dente, szűrjük le.
Amíg fő a tészta, a szalonnát és a hagymát kockázzuk össze, a fokhagymát hagyjuk egészben, de törjük meg. A szalonnát és a hagymát dobjuk egy serpenyőbe, majd mikor a szalonnának kisült a zsírja és jó ropogós, illetve a hagyma is üveges, picit pirult, akkor dobjuk rá a szétroppantott fokhagymákat, majd szórjuk meg bőven frissen őrölt borssal.
A leszűrt, kész tésztát dobjuk bele a serpenyőbe, keverjük össze a hagymás-szalonnás alappal. Közepes lángon pirítsuk, hogy a tészta itt-ott lekapjon, pár percenként fordítsunk rajta, kb. 10-15 perc alatt készen van, akkor jó, ha aranybarnára pirult a tészta.
Közben a túrót és a tejfölt keverjük össze, sózzuk, borsozzuk. Ha kész a tészta, kanalazzunk rá a tejfölös túróból, majd tálaljuk.